Adressändring

Låt inte en full brevlåda störa semestern

Familjeresa med småbarn? Tänk på det här! 

Att resa med barn kan innebära en del planerande och oförutsägbara händelser, men också att alla kommer närmare varandra. Lisa och Filip Durefelt reste runt i Italien tillsammans med sina två barn – vilket skapade nya upplevelser för hela familjen.

Lisa och Filip Durefelt, 29 respektive 30 år, har gjort flera resor tillsammans. De senaste åren har de fått två barn, som nu är 2,5 år och åtta månader gamla, vilket däremot gjort att de befunnit sig mest på hemmaplan.

När de åkte på sin första familjeresa valde de att bila runt i Italien i två och en halv vecka och bo på fyra olika platser. Därmed hoppade de över den klassiska all inclusive-resan som många förknippar med barnfamiljer.

 – Jag tror inte att vår dotter, som är åtta månader, hade uppskattat att vara på ett ställe där man bara solar och badar. Dessutom gillar vi att se och upptäcka saker på våra resor så då fick barnen helt enkelt haka på oss, säger Lisa.

Att resa med barn krävde inte så mycket planering innan de åkte iväg, däremot hade de inte räknat med att barnen skulle ha hemlängtan.

– Under de första dagarna ville vår son bara åka hem och sova i sin egen säng. Men det gick över, sen frågade han istället när vi skulle åka till stranden varje dag. Vi försökte förklara saker vi såg och upplevde och berätta att det här var något roligt som man inte kunde göra hemma, säger Filip.

De upptäckte en del skillnader från att bara ha rest själva till att nu ha med sig även yngre resenärer i gruppen.

– Det går inte alltid att göra det vi själva helst vill, det måste läggas in pauser för barnen och planeras utflykter till ställen där det finns en lekpark i närheten också. Det går inte att ligga på stranden i flera timmar som man kunde göra tidigare, säger Filip.

Men att resa med barn gör också att det hela blev ett mycket större äventyr, för hela familjen.

– Det är härligt att uppleva något nytt genom barns ögon. Flygresan blir mycket mer spännande när ett barn är med och gör det för första gången. Sen gillar jag att man inte vet vad som kommer hända under resan. Det kan ju gå hur som helst, på ett bra sätt, säger Lisa.

5 tips inför er första familjeresa! 

 1. Res under lågsäsong 
  ”Om det finns specifika saker du vill se längs vägen så kan du planera inför det men annars behöver du inte ha allt bestämt, då missar man hela grejen. Däremot är det alltid bra att ha en plan om vad som är själva målet med resan.”
 2. Boende med tvättmaskin
  "Barn har som bekant svårt att inte smutsa ner sina kläder. Om du är borta längre än en vecka och vill slippa ta med hela garderoben kan det vara bra med tvättmöjligheter där du ska bo."
 3. Kolla upp maten
  "Vad finns det för mat dit ni ska? Passar det era barn? Ta annars med egen barnmat och välling, så att du inte behöver stoppa upp barnets utveckling när det kommer till maten." 
 4. Överraska med ny leksak
  "Att resa kan vara en stor förändring och utmaning för ett barn. Att ge barnet en ny leksak under flygningen eller under längre sträckor i bil kan göra att fokus läggs på att upptäcka den nya presenten."
 5. Förbered underhållningen 
  "Lita inte på att det finns wi-fi överallt. Förbered med nedladdad musik och filmer så att barnen har någonting att roa sig med när du behöver koncentrera dig på körning eller liknande."
Låt inte en full brevlåda störa semestern
Ska du också resa tillsammans med familjen? Om ni ska var borta minst en vecka och upp till två månader kan du beställa vår tjänst Pausa posten. Då lagrar vi er post så att ni inte behöver tänka på en överfull brevlåda under semestern.
Beställ Pausa posten