Adressändring

Låt inte en full brevlåda störa semestern

Fjällvandra i Sverige? Så funkar det!

Funderar du på att byta storstaden mot lugnet i fjällen? Att vandra är både meditativt och utmanande på samma gång. Dessutom är det ett bra sätt att upptäcka Sverige, oavsett om du är nybörjare eller mer rutinerad.

Att besöka de svenska fjällen även under sommartid blir allt mer populärt. En av de som återkommer varje år är Jonathan, 41 år. Han har mestadels vandrat i Lappland och Jämtland, till favoritområdena hör Sarek, Padjelanta och Jämtlandstriangeln.

– När jag gjorde lumpen tyckte jag att det var jättetråkigt att gå i fjällen på beställning, men jag blev tagen av naturen och ville testa att göra det på egen hand. Jag och några kompisar började med enkla dagsturer och övernattade i vindskydd. Nu är det ett måste och jag har vandrat varje sommar i 18 år, säger han.

För dig som planerar att vandra finns två alternativ – att följa lederna eller att gå utanför dem.

– Väljer du det förstnämnda är det lättare att veta hur långa sträckorna är och du avslutar dagarna med att övernatta på fjällstationer där det finns matservering eller i fjällstugor med självhushåll och enklare butiker. Annars är det tält och lättburen mat, till exempel frystorkad kost som gäller.

Dagarna på fjället går inte att förutspå långt i förväg. Om du går utanför leden är det bra med marginal på några extra dagar, om du exempelvis skulle komma till ett vattendrag du inte kan ta dig över och behöver vända tillbaka igen. Vädret spelar också stor roll.

– När du vaknar varje morgon får du en känsla för hur dagen kommer bli, om det regnar eller är gassande sol mot tältet. Efter frukost utomhus tittar jag på kartan och sen är det bara att börja knata.

Hur långt du tar dig på dygnets vakna timmar skiljer sig åt beroende på terräng. På en bra dag kan Jonathan gå två mil medan en sämre dag, som bjuder på dåligt underlag, kan sluta på en mil eller kortare.

– Det är fysiskt ansträngande, du bär ofta ganska tungt och sover kanske inte lika bra som hemma. Min erfarenhet är att kroppen vänjer sig och efter några dagar är inställd på det. Då känns det mer som en belöning.

Du behöver däremot inte ligga i hårdträning inför vandringen för att klara av det. Att gå in sina kängor och att fylla ryggsäcken, så att du får känna på tyngden, är ett bra tips.

– Vem som helst klarar att gå på Kungsleden så länge du inte har några allvarliga problem med exempelvis fötter eller rygg. Så länge du är frisk och i okej form så kan alla gå i fjällen på något sätt, bara du väljer en lagom nivå. Det finns massor av bra tips på nätet för den som vill testa.

Under långa sträckor hinner tankarna också vandra, det finns tid att fundera på stort och smått utan att något avbryter dig.

– Det är den optimala terapin och fungerar oavsett om jag mår bra eller dåligt just då. Vandring ger dig perspektiv på saker. Just jag och mina bekymmer är faktiskt inte så stora i jämförelse med fjällen runt omkring, säger Jonathan.

Låt inte en full brevlåda störa semestern
Har du börjat planera inför sommarens vandring? Glöm inte att Pausa posten när du är iväg. Då lagras din post och du behöver inte tänka på en överfull brevlåda på semestern. Du kan lagra din post i upp till två månader.
Beställ Pausa posten