Adressändring

Låt inte en full brevlåda störa semestern

Han upptäcker Europa på motorcykel

När Bror Gårdelöf var 50 år köpte hans sin första motorcykel och sedan dess har han kört 20 000 mil runt om i Europa. Pensionen börjar nu närma sig – och han vet precis hur han kommer hålla sig sysselsatt.

Uddevalla, 1952. Bror Gårdelöf föds i en liten stad där eliten inom motocross, till stora delar svensk, samlas för att utkämpa världsmästerskap. Samtidigt såg han många så kallade skinnknuttar glida omkring på gatorna på sina mullrande maskiner, så fascinationen för motorcyklar fick han med sig från barnsben. När han väl hade åldern inne för att själv börja köra var det dock andra saker som gjorde att hans dröm om att skaffa en dyr maskin för nöjets skull inte kunde prioriteras.

Han jobbade som läkare, han hade villa, fru och barn, och det var först när barnen var på väg att flytta ut som ett köp kunde bli aktuellt. Nu har han kört 20 000 mil runtom i Europa.

– Det är lite som en blandning av att segla och att åka utför. Den sortens vägar som lockar med motorcykeln är fina, krokiga och kuperade, och det är samma som med utförsåkning – den här pendlingen över lodlinjen är fantastisk, berättar Bror Gårdelöf.

Han fortsätter:

– Och likheten med seglingen är ju den att resan är målet. Det finns ju ingen som seglar i syfte att ta sig från punkt a till punkt b, då åker man hellre motorbåt. Dessutom får man vara rustad för, och finna sig i vädergudarnas nycker.

Hans fru delar inte just det här intresset men han har inte haft några problem att hitta andra att åka med. Några kolleger hade motorcykel, hans svåger kör och en googling bort finns alltid en uppsjö av arrangerade gruppresor att delta i.

Motorcyklister har en outtalad gemenskap. Ute på vägarna hälsar de på varandra och det är inte ovanligt att börja prata med andra som man träffar på resande fot, om vilken cykel de har eller vilka resor de har gjort.

– Motorcykeln blir ofta ett samtalsämne i sig, berättar Bror.

Genom åren har det blivit ett tiotal resor till Norge, som är något av ett paradis för motorcyklister. Fina vägar i kuperade och storslagna landskap med fjordar och fjäll. Den första stora motorcykelupplevelsen fick han under en resa med sin svåger till Preikestolen utanför Stavanger.

– Att få gå upp dit en strålande vacker, molnfri sommardag, när det dessutom inte blåste, och bara blicka ut där… Det glömmer jag aldrig.

Varje resa har sin tjusning och han kan inte gärna rangordna dem. Försommarkörning på soldränkta alpvägar, Pyrenéerna från Medelhavet till Atlanten och åter, Dourodalen i norra Portugal och Andalusien i södra Spanien. Eller att korsa flera landsgränser ner till Medelhavet och borda färjan till Korsika för att köra runt i det kryddoftande bergslandskapet – rutterna är oändliga.

Efter många år som narkosläkare ska Bror snart gå i pension och det råder inga tvivel om att han kommer kunna hålla sig sysselsatt. I nuläget är två nya resor inbokade, men han försöker hålla planerna öppna. Precis som vägarna.

Låt inte en full brevlåda störa semestern
Vill du också ge dig ut på vägarna och se världen? Med hjälp av vår tjänst Pausa posten, som gäller från sju dagar och upp till två månader, lagras din post när du inte är hemma – så att du slipper oroa dig för en överfull brevlåda. Då kan du fokusera helt och hållet på din resa istället.
Beställ Pausa posten