Adressändring

Låt inte en full brevlåda störa semestern

Semester med husbil? Familjens bästa tips! 

Att välja semesteralternativ som inte inkluderar flygresor blir allt vanligare. För Anna och hennes familj har husbilen alltid varit det självklara valet under somrarna.

Sambon Axel växte upp med husbilssemestrar och när paret blev tillsammans för 12 år sedan så drogs även Anna in i semesterresor runt om på vägarna i Europa.

– Jag gillar att kunna vara spontan, både med var vi ska åka och hur länge vi stannar på varje plats. I många år lånade vi svärföräldrarnas husbil men förra sommaren köpte vi en egen. Vi hittade en fin gammal veteranbil – det var kärlek vid första ögonkastet, säger Anna.

Tillsammans med barnen, 9 och 5 år gamla, tillbringar de nu stora delar av sommarloven i husbilen. Ett resesätt som gör att familjen får se mycket på vägen fram till själva resmålet men som också är både flexibelt och kostnadseffektivt.

– Vi har varit i Frankrike, Italien och Kroatien. I somras var vi nere i Spanien och vi har också åkt runt mycket i Norge och Sverige. Hittills är det nog Norge som varit bäst, dels för är det är nära men också för den fantastiska naturen med sitt rika djurliv och höga berg.

I somras var husbilen familjens hem i sju veckor och det är just under de varmare månaderna som de reser, vilket gör att de kan ge sig ut på utflykter under dagarna.

– Att kuska runt i husbil är inte för alla. Man måste gilla att hänga med varandra och umgås på liten yta. Men det är det som är det mysiga. Här finns ingen tv eller tv-spel vilket gör att vi umgås på ett helt annat sätt än vi gör hemma. Vi spelar spel, pysslar, badar och upptäcker nya spännande platser. Det är väldigt mysigt, säger Anna.

Var familjen väljer att stanna över natten varierar beroende på var i Europa de är någonstans.

–  Allemansrätten är något unikt för Sverige och här får man i princip ställa sig var som helst. Det gör att man kan få nära naturupplevelser för nästan inga pengar alls. I Norge är det lite hårdare restriktioner men de har mängder av fina ställplatser där du står gratis eller för en billig peng. Nere i Europa får du inte fricampa, vilket gör att vi då oftast bor på campingar. Det känns också säkrare med barnen och är praktiskt då man behöver byta vattnet oftare när det är varmt ute.

6 tips inför husbilssemestern!  

 1. Undvik för detaljerade planer 
  ”Om det finns specifika saker ni vill se längs vägen så kan ni planera inför det men annars behöver ni inte ha allt bestämt, då missar man hela grejen. Däremot är det alltid bra att ha en plan om vad som är själva målet med resan.”
 2. Packa lätt
  ”Varje år blir vi bättre på att packa. Det behövs alltid mindre än vad man tror. Några saker som däremot alltid är bra att med sig, speciellt om man fricampar, är powerbanks, första hjälpen-låda, ficklampa och en enklare uppsättning verktyg.”
 3. Underhållning för barnen
  ”Det kan vara jobbigt med långa sträckor i bil för barnen. Planera in stopp på vägen och lek olika lekar och frågesport under färden. Ha med pyssel och ljudböcker. Det är också smidigt att köra på kvällar och nätter när barnen sover.”
 4. Kolla upp campingreglerna
  ”Om ni ska åka utanför Sverige – läs på vad som gäller camping och husbil i just de länderna. Folk kan bli sura om ni råkar ställa er på privat mark.”
 5. Underskatta inte Sverige
  ”Du behöver inte åka långt för att upptäcka massor av nya platser – Sverige är fantastiskt vackert. I och med allemansrätten får man dessutom campa nästan var som helst.”
 6. Pimpa bilen både på utsidan och insidan
  ”De flesta husbilar är ganska fula men då du ska spendera mycket tid i den, gör den till ditt personliga hem genom att uppdatera klädsel och gardiner. Och häng gärna upp blommor och fina detaljer både ute och inne för extra myskänsla.”
Låt inte en full brevlåda störa semestern
Om du också planerar att vara borta från din fasta adress under en vecka och upp till två månader så finns vår tjänst Pausa posten. Då lagras din post tills du kommer hem igen – och du slipper tänka på en överfull brevlåda när du är ute och reser.
Beställ Pausa posten