Adressändring

Låt inte en full brevlåda störa semestern

Sommar till havs? Seglarfamiljen berättar! 

Varför ha semester på land, när du kan njuta av natur och hav? Det är familjen Vebers filosofi – som så ofta som möjligt tar med båten ut på nya äventyr. 

Thomas Veber och hans fru, Margareta, har alltid seglat och det var även genom seglingen de träffades, när de båda på var sitt håll fick idén att segla till Karibien. Sedan dess har de blivit många gemensamma resor till havs – då även tillsammans med parets två barn, 12 och 15 år gamla.

– Sverige har några av de bästa seglingsområdena i världen. Det finns inget mer fantastiskt än att lägga till vid en solvarm klippa. Det finns många stora upplevelser här, det handlar bara om att öppna ögonen och se vad vi har framför oss, säger Thomas.

Familjen bor i Skåne, men varje år väljer de att segla uppåt i Sverige – gärna till Stockholms skärgård eller i Bohuslän.

– Det blir som en helt annan värld att komma ut på havet. Först är du inne i stan och så kommer du ut och är ett med naturen. Det är det enkla livet som lockar.

Under somrarna bor Thomas och familjen större delen av tiden på båten. Då hyr de ut huset hemma i Skåne, för att få in en extra inkomst och på så sätt kunna segla lite längre.

– Vi fyller båten med mat och vatten så att vi inte behöver göra det på vägen. Vi försöker att ankra och inte gå i hamn så ofta. Då kan vi nyttja de ställen som är svåra att komma till om man inte har båt, berättar Thomas.

När de ska ge sig ut på en längre resa är förberedelse A och O. Det kan vara den stora skillnaden mellan en bra och en helt förfärlig resa, menar Thomas.

– På havet är du självförsörjande. Saker kan gå sönder, det kan inträffa olyckor och det kan bli dåligt väder. Vi har alltid stenkoll på vädret, för att segla i motvind och oväder är inte roligt. Då är det bättre att vara i hamnen istället.

Att segla tillsammans ger familjen många fina minnen och Thomas lyfter ett när de seglade från Visby till Fårön – i sju grader och regn.

– När vi kom fram till hamnen var den smockfull och det hade hunnit bli mörkt. Vi gjorde varm choklad, spelade kort och hade det så mysigt. Det hade inte varit lika minnesvärt om vi inte hade behövt kämpa lika mycket för att komma dit, med stora vågor och blöta kläder. Det kändes som en seglingshöjdpunkt.  

Låt inte en full brevlåda störa semestern
Ska du lämna hemmet för att istället bo på båten under en period? Genom att pausa posten behöver du inte oroa dig för en full brevlåda där hemma, då posten lagras tills du är tillbaka igen. Då kan du slappna av och njuta av resan istället!
Beställ Pausa posten