Adressändring

Låt inte en full brevlåda störa semestern

Hyra hus i sommar? Tips för dig som satsar på hemester 

Allt fler väljer att semestra inom Sveriges gränser, och inte minst under sommaren 2020. Funderar du på att hyra hus eller stuga? Då får du inte missa de här tipsen!  

Att bo i hus eller stuga under semestern har många fördelar. Det blir mer som ett andra hem där ni kan laga er egen mat och tillbringa tid i trädgården. Lovisa, 29 år, har tidigare hyrt hus utomlands, men under de senaste åren har valet fallit på Sverige.

– I år blir det Gotland med några vänner. Vi älskar den idylliska miljön som finns där och ön är utmärkt för utflykter och långa cykelturer, säger hon.

Läget är något av det viktigaste när Lovisa letar efter boende att hyra över sommaren.

– Vi värderar att bo nära vattnet och naturen och gärna att det finns någon matbutik i närheten. Huset vi har hyrt i år har en stor trädgård som passar perfekt för middagar.

Hon tipsar om att välja boende utefter vilken semester ni vill ha.

– Vi vill kunna hänga mycket vid huset och därför känns omgivningen runtomkring viktig, i kombination med välutrustat kök och bra ytor.

6 tips för dig som ska hyra hus eller stuga i sommar

 1. Avbokningsbart
  Det är osäkra tider och vi vet inte hur läget kommer se ut i sommar. Om du vill försäkra dig om att inte gå miste om pengarna, om ni inte kan resa, är det bra att välja ett avbokningsbart alternativ. Hyr du av en privatperson? Se till att ni har ett signat kontrakt mellan er om vad som gäller.
 2. Var ute i god tid
  Allt fler semestrar i Sverige och speciellt nu i sommar. Vänta därför inte in i det sista med att boka ert semesterboende – då är risken stor att allt redan är uthyrt.

 3. Tänk på läget  
  Kanske vill ni bo mer isolerat med långt till närmsta granne eller vore det roligt med fler barnfamiljer i närheten? Hur långt är det till närmsta sjö och mataffär? Utgå från vad ni drömmer om att göra på semestern när ni tittar på sommarhusens placering. 

 4. Husets utformande och planlösning 
  Beroende på hur många ni är, och i vilka åldrar, kan ni ha olika behov av hur själva boendet ska se ut. Finns det tillräckligt med toaletter och duschar för antalet gäster (eller är det okej om det bara finns dass?). Är köket utrustat med det ni behöver? Finns det plats att spela spel inomhus om det skulle regna hela veckan?

 5. Bil eller inte?
  Att även hyra bil i samband med sommarboendet kan vara en bra idé om ni vill kunna åka på längre utflykter. Har ni inte bil, kontrollera att det är möjligt att ta sig till och från huset ändå.

 6. Var förberedd på standarden
  En stuga på landet är inte samma sak som en lägenhet i stan. Räkna med myggbett, oinbjudna gäster från naturen och att vattnet kanske inte alltid är varmt. Fundera på vilka bekvämligheter som är viktiga och leta efter boenden med den standard ni vill ha – så slipper ni oväntade överraskningar.
Låt inte en full brevlåda störa semestern
Om du också planerar att vara borta från din fasta adress under en vecka och upp till två månader så finns vår tjänst Pausa posten. Då lagras din post tills du kommer hem igen – och du slipper tänka på en överfull brevlåda när du är på semester.
Beställ Pausa posten